Use the internet to locate an article where a police officer violated ethical law enforcement behaviors such as unethical practices against police procedures, use of force, or investigative protocols.

Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   1  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M P O LIC EO FFIC ER by A big a il N ava rro G en era l m etric s 5,7 40 881 63 3 m in 3 1 s e c 6 m in 4 6 s e c ch ara cte rs w ord s se n te n ce s re a d in g tim e sp ea kin g tim e Sco re W rit in g I s su es 8 2 Th is t e xt s c o re s b ette r t h an 8 2% of a ll t e xts c h eck e d b y G ra m marly 2 4 Is su es l e ft 2 C rit ic a l 2 2 Adva n ce d P la gia ris m 2 4 % 6 so u rc e s 2 4% o f y o u r t e xt m atc h es 6 s o u rc e s o n t h e w eb o r i n a rc h iv e s o f a ca d em ic p ub lic a tio n s Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   2  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M W rit in g I s su es U niq ue W ord s 45% M ea su re s v o ca b ula ry d iv e rs it y b y c a lc u la tin g t h e p erc e n ta ge o f w ord s u se d o n ly o n ce i n y o u r d ocu m en t un iq ue w ord s 1 F lu en cy 1 W o rd c h oic e 12 P un ctu atio n 9 P u n ctu atio n i n c o m pou n d /c o m ple x se n te n ce s 3 C o m ma m is u se w it h in c la u se s 2 C la rit y 2 P a ssiv e v o ic e m is u se 2 C on cis e n ess 2 W o rd y s e n te n ce s 4 V arie ty 4 W o rd c h oic e 3 V oca b ula ry 3 W o rd c h oic e Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   3  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M R are W ord s 29% M ea su re s d ep th o f v o ca b ula ry b y i d en tif y in g w ord s th at a re n ot a m on g t h e 5 ,0 00 m ost c o m mon E nglis h w ord s. ra re w ord s W ord L e n gth 5 .2 M ea su re s a ve ra ge w ord l e n gth c h ara cte rs p er w ord S en te n ce L e n gth 1 4 M ea su re s a ve ra ge s e n te n ce l e n gth w ord s p er s e n te n ce Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   4  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M P O LIC EO FFIC ER ETH IC S 5 R un nin g H ea d : E TH IC S 1 Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   5  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M E TH IC S In stit u tio n A f lia tio n S tu d en t N am e Date In tro d uctio n 1 Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   6  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M E th ic s c a n b e d esc rib ed a s a c o d e o r s ys te m b ase d o n o b lig a tio n s a n d u n iv e rs a l m ora l d utie s t h at s h ow h ow s o m eo n e s h ou ld b eh ave i n h is o r h er l in e o f d uty . O n t h e o th er h an d , v a lu es a re m ore o f c o re b elie f g u id in g o u r a ctio n s a n d ch oic e s a n d d e ne t h e p urp ose o f o u r e xis te n ce, ( R ad ele t, 2 0 16). I n t h e c u rre n t so cie ty , i t h as b eco m e d if cu lt t o a d d re ss t h e c o n ce rn a s w ell a s q uestio n s in vo lv in g e th ic s a n d e th ic a l b eh avio r.

V a lu e o f e th ic s V a lu es a re u se d t o g u id e w ork e rs a n d a ge n cie s. I n l a w e n fo rc e m en t v a lu es m ay d if fe r d ep en d in g o n t h e f u n ctio n . S om e o f t h e va lu es i n l a w e n fo rc e m en t in clu d e i n te grit y , p ro fe ssio n alis m , r e sp ect, a n d a cco u n ta b il it y . V a lu es h ave a n im pact o n t h e d ecis io n s t h at w e m ake i n o u r p ers o n al a n d p ro fe ssio n al lif e , (M eese , e t a l., 2 015). V a lu es g u id e u s t o w ard s e th ic a l d ecis io n s a n d e th ic a l b eh avio r. W hen a p olic e o f ce r b eh ave s e th ic a lly t h ey a re a b le t o g a in t h e co m mun it y t ru st a n d s u p p ort , t h ey e a rn r e sp ect, a n d t h ey e sta b lis h a h ig h p ro fe ssio n al a n d p ers o n al r e p uta tio n . T h e o ath s e rv e s a s a g ro u n d w ork f o r in stil lin g e th ic a l b eh avio r. I n s it u atio n s w here m akin g a n e th ic a l d ecis io n m ay b e d if cu lt p olic e o f ce rs t a ke a c e rta in t e st t o h elp t h em m ake eth ic a l d ecis io n s. T h ese t e st m ay i n clu d e t h e m ed ia t e st a n d g u t t e st. T h e g u t t e st m ain ly r e lie s o n a p ers o n 's b elie fs a n d i n stin cts w hil e t h e m ed ia t e st r e q uir e s th e p olic e o f ce r t o a n sw er q uestio n s l ik e i s t h e d ecis io n b ette r a n d l e ss h arm fu l.

C on se q uen ce s P olic e m is c o n d uct m ain ly i n vo lv e s t h e v io la tio n o f c o n stit u tio n al r ig h ts , u n eth ic a l b eh avio r o r i l le ga l a ctio n s. E xa m ple s o f p olic e m is c o n d uct i n clu d e fr a u d , d is h on esty , a n d a b use o f a u th orit y . D is c ip lin ary r u le s s p ecif y t h e un acce p ta b le l e ve l o f m is c o n d uct . D is c ip lin ary a ctio n s i n clu d e t h e t e rm in atio n 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   7  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M o f c rim in al p ro se cu tio n o r v e rb al w arn in g d ep en d in g o n t h e l e ve l o f m is c o n d uct. W hen a P olic e O f ce r a b use s h is p ow er, i t i s c a lle d u n eth ic a l p olic e p ra ctic e s. " P olic e " o ffe n se i s a b ro a d t e rm u se d t o p ortra y p olic e d is g ra ce a n d s e ve rit y , w hic h i n te gra te v io la tio n o f s ta te a n d g o ve rn m en t l a w s, th e i n fr in ge m en t o f a p ers o n 's e sta b lis h ed r ig h ts . E xc e ssiv e p ow er, f a ls e im pris o n s, a n d d eta in m en t, s e rio u s a lle ga tio n , a n d w ro n gfu l p assin g a re a d d it io n ally u se d t o c h ara cte riz e u n eth ic a l p olic e p ra ctic e s. T h ere a re m an y co n se q uen ce s f o r t h e p olic e o f ce rs r e ga rd in g t h e u se o f t h eir p ow er a ga in st re sis tiv e s u b je cts .

T h ere a re m ain ly ve c h arg e s a p olic e o f ce r c a n f a ce f o r v io la tin g i t s e th ic s. F ir s t o n e i s " F ed era l c rim in al c h arg e s" i n w hic h t h e nes c a n b e a s h ig h a s $ 250,0 00. S eco n d i s " s ta te c rim in al c h arg e s " w hic h a re t h e s e p ara te s ta te c o rre ctio n al c o d es t h at i m ple m en t: a ssa u lt , h om ic id e, a n d s o f o rth a n d p un is h m en t f o r t h ese a re a p ris o n , ( M acV ea n , 2 018). " F ed era l c iv il c h arg e s" i s t h e t h ir d c o n se q uen ce s a p olic e o f ce r c a n c o m pel t o p ay h is a d ve rs a ry 's l a w ye r c h arg e s. S o r e ga rd le ss o f t h e p ossib il it y t h at t h e c o m pen sa to ry h arm s are m od era te ly l it tle , t h e l e git im ate e xp en se s t h e o ffe n d ed p arty h as b ro u gh t ab ou t c a n b e v a st.

N ext i s " S ta te c iv il c h arg e s" a s i n g o ve rn m en t c o u rt , t h e l e ga l i m plic a tio n s a re nan cia l. B e t h at a s i t m ay, n ot a t a ll l ik e i n s ta te c o u rts , t h e j u ry p ool w il l c o m pris e o f n ea rb y n atio n als , s o h ow t h e g ro u p s e e s a p olic e o f ce r w il l a ssu m e a n e xte n siv e p art b y t h e w ay h is a ctiv it ie s s e en . J u rie s a re j u st h um an , an d m uch o f t h e t im e it r e lie s u p on h ow t h ey c o n sid er a n d s e e t h eir o f ce rs , (C ald ero , 2 017). L a st i s " D ep artm en ta l c h arg e s" h ere , c o n tin ge n t u p on h ow t h e org a n iz a tio n w ork s o r p ote n tia lly h ow u n io n c o n tra ct i s s e t u p, a p olic e o f ce r ca n b e ned , s u sp en d ed , d ow ngra d ed o r e ve n l e t g o f o r h is a ctiv it ie s i n t h e c it y 14 15 16 17 Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   8  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M o r t h e c o rre ctio n al f a cil it y . C harg e s w il l b e t h at h e a b use d a t l e a st o n e o f h is o rg a n iz a tio n 's r u le s, c o n tro ls , s tra te gie s o r m eth od olo gy. P olic e E th ic s D is c u ssio n In t h is d is c u ssio n , I u n d ers to od t h e v a rio u s s ta n d ard s o f e th ic s i n p olic e tra in in g. T h ro u gh ou t t h e o f ce r's v o ca tio n , m ora l p re p ara tio n s h ou ld p ro ce e d . I w as a ls o a b le t o u n d ers ta n d s o m e o f t h e c o n se q uen ce o f v io la tin g co n stit u tio n al r ig h ts a s w ell a s u n eth ic a l b eh avio r. In a d d it io n , I w as e xp ose d t o s o m e o f t h e c rit ic a l t h in kin g t e sts t h at p olic e o f ce rs e n ga ge i n w hen m akin g d ecis io n s. T h ese t e sts i n clu d e t h e m ed ia t e st a n d g u t t e st.

T ra in in g t o P re ve n t U neth ic a l B eh avio r Th ere a re a f e w a p p ro a ch es t o p re ve n t u n eth ic a l b eh avio r i n t h e c a se o f p olic e o f ce rs , i n clu d in g t h e a rra n ge m en t o f t h e c o m mis sio n t h at w il l h an d le t h e is su e o f m ix e d u p d is tin gu is h in g p ro of, u n tru stw orth y c o n d uct a n d u n fo rtu n ate b eh avio r i n t h e C rim in al J u stic e eld ; t o a p p ly t h e w his tle b lo w in g p ra ctic e ; a n d to c re a te p ow erfu l h ostil e t o d e le m en t s tra te gy. T ra in in g i n t h e m eth od olo gy b ase d ap p ro a ch w as c o m pellin g i n e n h an cin g t h e b asic l e a d ers h ip s k il l o f of ce rs . T h e p ro gra m w as f o u n d t o h ave a p osit iv e e ffe ct o n b oth t h e e th ic a l su b sta n ce a n d h an d lin g o f c h oic e s b y t h e o f ce rs i n t h e t re a tm en t g a th erin g. E xtre m ely , o f ce rs i n t h e t re a tm en t a ggre ga te w ere m ore r e a d y t o a p p ly a n org a n iz e d c rit ic a l t h in kin g p ro ce ss a ft e r t h e p re p ara tio n c o n tra ste d w it h t h eir p artn ers . H ow eve r, t h ey j u st t e n d ed t o a d ju st d is tin ctiv e g o od e ste em s i n 'h ig h er s ta ke s' o f e th ic a l d il e m mas.

18 19 20 21 22 Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   9  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M R efe re n ce C ald ero , M ic h ael A . P olic e e th ic s: T h e c o rru p tio n o f n ob le c a u se . R ou tle d ge, 2 017.

M acV ea n , A lly s o n B . P olic e e th ic s a n d v a lu es. L e a rn in g M atte rs , 2 018. M eese , E dw in , P . J . O rtm eie r, a n d L e ro y D . B aca . L e a d ers h ip , e th ic s, a n d p olic in g: C halle n ge s f o r t h e 2 1st c e n tu ry . E ngle w ood C lif fs , N J: P re n tic e H all , 2 015.

R ad ele t, L o u is A . T h e p olic e a n d t h e c o m mun it y . B eve rly H il ls , C A .: G le n co e P re ss, 2 016.

23 24 Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   1 0  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M 1. b e d esc rib ed P assiv e V o ic e M is u se C la rit y 2 . W ord C hoic e V a rie ty 3 . P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n 4 . C om ma M is u se w it h in C la u se s P un ctu atio n 5 . W ord C hoic e V a rie ty 6 . P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n 7 . W ord y S en te n ce s C on cis e n ess 8 . P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n 9 . W ord C hoic e V o ca b ula ry 1 0. W ord C hoic e V a rie ty 1 1. P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n 1 2. P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n 1 3. W ord C hoic e V a rie ty 1 4. P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n 1 5. P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n 1 6. W ord C hoic e F lu en cy 1 7. P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n va lu es → b en e ts , c o sts lif e , M eese , d ecis io n s → ch oic e s eth ic a lly , a re a b le t o → c a n , p olic e a c e rta in → a s p eci c , a p artic u la r , an i n d iv id ual , a s u re e th ic a l → m or a l , w hil e , o r m is c o n d uct → fa u lt , d ep en d in g ch arg e s, a n e xte n siv e → a l a rg e , a g re a t , a h uge , i t Rep ort: P O LIC EO FFIC ER Page   1 1  o f  1 1 R ep ort w as g e n era te d o n  S atu rd ay, J u n 2 9, 2 019, 1 1:3 6 A M 18. P un ctu atio n i n C om pou n d /C om ple x S en te n ce s P un ctu atio n 1 9. W ord y S en te n ce s C on cis e n ess 2 0. w as e xp ose d P assiv e V o ic e M is u se C la rit y 2 1. W ord C hoic e V o ca b ula ry 2 2. W ord C hoic e V o ca b ula ry 2 3. C om ma M is u se w it h in C la u se s P un ctu atio n 2 4. C om ma M is u se w it h in C la u se s P un ctu atio n , o r In a d d it io n → A ls o , B esid es b asic → e sse n tia l , n ece ssa ry E xtre m ely → R em ark a b ly , I n cre d ib ly , a n d , a n d