SOCIAL RESPONSIBILITY

5 /1 5/2 017 W annaC ry  R ansom ware  A tta ck S how s D anger o f C yber W ar C rim es ­  B lo om berg h ttp s://w ww.b lo om berg .c om /v ie w /a rtic le s/2 017­0 5­1 5/b an­c yberw eapons­th at­ ta rg et­ c iv ilia n­in fr a str u ctu re 1 /5 V uln era b le t e ch . P hoto g ra p h er: J o nath an N ack str a n d /A FP /G etty I m ag es) L ast w eek 's r a n so m ware a tta ck t h at b ro u gh t d ow n M RI s c a n ners i n t h e U .K ., r a ilr o ad t ic k et m ach in es i n G erm an y, i n te rio r m in is tr y c o m pu te rs i n R ussia a n d p arts o f t h e F ed E x n etw ork i n t h e U .S . i s b ou n d t o c a u se a b ack la sh a g ain st s p y a g en cie s' c y b erw arfa re c a p ab ili t ie s. I t s h ow s t h at s e rv ic e s s u ch a s t h e U .S . N atio n al S ecu rit y A gen cy h oard w ea p on s t h at, b y t h eir v ery n atu re , t a rg et c iv ili a n i n fr a str u ctu re .

T he W an naC ry a tta ck w asn 't a b ig -t im e n atio n s ta te o p era tio n , t h ou gh i t 's l i k ely t h at i t m ay h av e o rig in ate d i n R ussia . L ast y ea r, 7 5 p erc e n t o f c ry p to r a n so m ware - - m alw are t h at e n cry p ts fi le s o n t h e t a rg et m ach in e t o f o rc e i t s o w ner t o p ay a r a n so m i n e x ch an ge f o r t h eir d ecry p tio n - - o rig in ate d < h ttp s:/ / b lo g.k asp ers k y.c o m /r u ssia n -r a n so m ware /1 4 0 36 /> f r o m t h e R ussia n -s p ea k in g h ack er u n derw orld . T he l a rg est n um ber o f W an naC ry a tta ck s o ccu rre d < h ttp s:/ / b lo g.k asp ers k y.c o m /w an nacry -r a n so m ware /1 6 518 /> i n R ussia a n d U kra in e. T he h ack ers h ere w ere n 't p la y in g s o m e p oli t ic a l i n te rfe re n ce g am e: T hey w ere a ft e r m on ey, i n b it c o in . R ese a rc h ers w ho t r a ck ed t h e b it c o in a d dre sse s h ard w ir e d i n to t h e m alw are f o u n d < h ttp s:/ / k re b so n se cu rit y .c o m /2 0 17/0 5/g lo b al- w an a-r a n so m ware -o u tb re a k -e a rn ed -p erp etr a to rs -2 6 0 00 -s o -f a r/ > t h at t e n s o f t h ou sa n ds o f d olla rs h ad b een p aid b efo re t h e s p re a d o f t h e v ir u s w as h alt e d < h ttp s:/ / w ww.m alw are te ch .c o m /2 0 17/0 5/h ow -t o -a ccid en ta lly - s to p -a -g lo b al- c y b er-a tta ck s.h tm l> b y a c y b ers e cu rit y e x p ert w ho a ccid en ta lly f o u n d a fl aw i n W an naC ry . T hat fl aw , a p pare n tly t h e r e su lt o f t h e h ack ers ' r a th er c lu m sy a tte m pt t o p re v en t t h eir m alw are f r o m b ein g a n aly ze d , s h ow s t h e a tta ck w asn 't h ig h ly s o p h is tic a te d . I t s m ain e le m en t w as d ev elo p ed b y t h e N SA , n ot t h e h ack ers - - a v u ln era b ili t y c o d en am ed E te rn alb lu e, w hic h a llo w ed t h e T he W an naC ry c o d e d em onstr a te s h ow p etty c rim in als  c a n a d ap t le a ke d in te llig en ce t o ols t o t h eir u se s.

B y M ay 1 5 , 2 0 17 , 1 2 :4 8 P M G M T+ 1 O PIN IO N T E C H R an so m ware A tta ck S how s T hre a t o f C yb er W ar C rim es L eo nid B ers h id sk y 1 7 5 /1 5/2 017 W annaC ry  R ansom ware  A tta ck S how s D anger o f C yber W ar C rim es ­  B lo om berg h ttp s://w ww.b lo om berg .c om /v ie w /a rtic le s/2 017­0 5­1 5/b an­c yberw eapons­th at­ ta rg et­ c iv ilia n­in fr a str u ctu re 2 /5 a g en cy t o c o m man deer o ld , p re -W in dow s 1 0 v ers io n s o f t h e M ic ro so ft o p era tin g s y ste m . T he N SA c o d e w as r e le a se d < h ttp s:/ / b lo g.c o m ae.i o /th e-n sa -c o m pro m is e d -s w if t- n etw ork -5 0 ec3 0 00b19 5> i n A pril b y a h ack in g g ro u p c a lli n g i t s e lf S h ad ow B ro kers , w hic h h ad a p pare n tly f a ile d t o fi nd a b u yer f o r a l a rg e t r o ve o f N SA c y b erw ea p on s.

A ft e r t h e r e ce n t l e a k s o f h ack in g t o ols f r o m t h e N SA a n d t h e C en tr a l I n te lli g en ce A gen cy, c y b ere sp io n ag e c rit ic s, i n clu din g N SA w his tle b lo w er E dw ard S n ow den a n d W ik iL ea k s f o u n der J u li a n A ssa n ge, h av e c rit ic iz e d t h e a g en cie s f o r h oard in g v u ln era b ili t ie s f o r t h eir o w n u se i n ste a d o f fl ag gin g t h em t o c o m pan ie s l i k e M ic ro so ft i n t h e i n te re st o f p u bli c s a fe ty . F ollo w in g t h e W an naC ry a tta ck , o n e o f t h e b ig gest i n h is to ry , M ic ro so ft i t s e lf h as j o in ed t h e r a n ks o f t h e c rit ic s. I n a s tr o n gly w ord ed b lo g p ost, B ra d S m it h , t h e c o m pan y's p re sid en t a n d c h ie f l e g al o ffi ce r, w ro te < h ttp s:/ / b lo gs.m ic ro so ft .c o m /o n -t h e-is su es/2 0 17/0 5/1 4 /n eed -u rg en t- c o lle ctiv e-a ctio n -k eep -p eo p le -s a fe -o n li n e-le sso n s-la st- w eek s-c y b era tta ck /# sm .0 0000d4d 2m ap la cq yp yw 3sc w 2x k zo > : R ep ea te d ly , e x p lo it s i n t h e h an ds o f g o vern m en ts h av e l e a k ed i n to t h e p u bli c d om ain a n d c a u se d w id esp re a d d am ag e. A n e q u iv a le n t s c e n ario w it h c o n ven tio n al w ea p on s w ou ld b e t h e U .S . m ili t a ry h av in g s o m e o f i t s T om ah aw k m is sile s s to le n . A nd t h is m ost r e ce n t a tta ck r e p re se n ts a c o m ple te ly u n in te n ded b u t d is c o n ce rtin g l i n k b etw een t h e t w o m ost s e rio u s f o rm s o f c y b ers e cu rit y t h re a ts i n t h e w orld t o d ay – n atio n -s ta te a ctio n a n d o rg an iz e d c rim in al a ctio n .

M ic ro so ft a n d i t s p eers s h ou ld n 't c o u n t o n t h e N SA t o h an d o ver i n fo rm atio n a b ou t v u ln era b ili t ie s; s p ie s w ill b e s p ie s. G iv en t h e c u rre n t r e g u la to ry e n vir o n m en t, i t 's t h e r e sp on sib ili t y o f t h ese c o m pan ie s t h em se lv es, w it h t h eir e n orm ou s fi nan cia l r e so u rc e s, t o t r a ck d ow n t h ese g ap s i n t h e s e cu rit y o f t h eir p ro d u cts , p ay in g t o a cq u ir e i n fo rm atio n i f n ece ssa ry .

S m it h , h ow ev er, i s r ig h t w hen h e c a lls < h ttp s:/ / b lo gs.m ic ro so ft .c o m /o n -t h e-is su es/2 0 17/0 2/1 4 /n eed -d ig it a l- g en ev a - c o n ven tio n /# sm .0 0000d4d 2m ap la cq yp yw 3sc w 2x k zo > f o r a " D ig it a l G en ev a C on ven tio n " t h at w ou ld p ro te ct c iv ili a n s a g ain st n atio n -s ta te s' c y b erw ars , j u st a s t h e F ou rth G en ev a C on ven tio n < h ttp :/ / w ww.u n .o rg /e n /g en ocid ep re v en tio n /d ocu m en ts /a tr o cit y -c rim es/D oc.3 3_G C-I V - E N .p d f> d efe n ds c iv ili a n s i n t im e o f c o n ven tio n al w ar. H ow d id t h e N SA p la n t o u se E te rn alb lu e i n t h e fi rs t p la ce i s a g o od q u estio n . T he f a ct t h at i t o n ly w ork s a g ain st o ld W in dow s s y ste m s s h ow s t h at i t i s s p ecifi ca lly d ir e cte d a g ain st c iv ili a n i n fr a str u ctu re , s u ch a s p u bli c s e cto r n etw ork s t h at a re o ft e n a d m in is te re d c h ea p ly , b y o verw ork ed a n d l e ss q u ali fi ed i n fo rm atio n t e ch n olo gy p ro fe ssio n als , o n o b so le te h ard w are , w it h s o ft w are t h at w on 't r u n o n W in dow s 1 0 .

T he n ew est v ers io n o f t h e M ic ro so ft o p era tin g s y ste m n ow h old s j u st 2 6 p erc e n t < h ttp s:/ / w ww.n etm ark ets h are .c o m /o p era tin g-s y ste m -m ark et- s h are .a sp x?q prid =10 & qpcu sto m d=0 > o f t h e g lo b al m ark et. T he s h are o f W in dow s 7 , r e le a se d i n 2 0 09, i s 4 8.5 p erc e n t a n d 7 p erc e n t o f t h e w orld 's i n te rn et- c o n necte d c o m pu te rs s till u se 1 6 -y ea r-o ld W in dow s X P. N o m atte r h ow M ic ro so ft p u sh es t h e n ew est s y ste m t o c u sto m ers ( t h e u pgra d es a re f r e e), s o m e s y ste m s s tic k w it h t h e o ld v ers io n s, s im ply b eca u se t h ey c a n 't a ff ord t h e s w it c h in g e ff ort i n t e rm s o f t h e t im e r e q u ir e d a n d t h e o ld h ard w are 's i n su ffi cie n cy. E xp en siv e M RI m ach in es u se d b y t h e B rit is h N atio n al H ea lt h S erv ic e a re a g o od e x am ple ; m ed ic a l e q u ip m en t e v ery w here i s l i k ely t o r u n a n tiq u ate d s y ste m s - - a n d i t 's e x p ose d < h ttp s:/ / w ww.t h ere g is te r.c o .u k/2 0 15 /0 9/2 9/th ou sa n ds_o f_ d ir e ctly _h ack ab le _h osp it a l_ d ev ic e s_fo u n d_e x p ose d /> t o a tta ck s d eli v ere d t h ro u gh t h e i n te rn et.

T he R ussia n i n te rio r m in is tr y 's c o m pu te rs a ff ecte d b y t h e W an naC ry v ir u s a re n 't m ili t a ry -u se m ach in es; t h ey 'r e o ld c o m pu te rs i n p oli c e s ta tio n s a n d s e rv ic e c e n te rs , t h e o n es t h at a re a lw ay s t h e l a st t o g et a n u pgra d e. F or t h e G erm an r a ilr o ad s, t o o, s w it c h in g a ll t h e t ic k et t e rm in als t o W in dow s 1 0 i s n ot e x actly a p rio rit y .

I t 's e a sy t o s a y e v ery o n e s h ou ld b e v ig ila n t, i n sta ll e v ery p atc h r e le a se d a n d, p re fe ra b ly , n ev er m is s a n o p era tin g s y ste m u pd ate . C erta in ly m an y i n stit u tio n s a n d c o m pan ie s u n derin vest i n t h is a re a . T hese c iv ili a n s y ste m s, h ow ev er, w ill a lw ay s l a g b eh in d - - a n d t h at's w hy t h e N SA 5 /1 5/2 017 W annaC ry  R ansom ware  A tta ck S how s D anger o f C yber W ar C rim es ­  B lo om berg h ttp s://w ww.b lo om berg .c om /v ie w /a rtic le s/2 017­0 5­1 5/b an­c yberw eapons­th at­ ta rg et­ c iv ilia n­in fr a str u ctu re 3 /5 T e rm s o f S erv ic e   T ra dem ark s   P riv a cy P olic y   © 2017 B lo om berg  L .P . A ll R ig hts  R ese rv e d C are ers   M ade in  N YC   A dve rtis e   A d C hoic e s   W ebsite  F eedback   H elp t h in ks o ld W in dow s v u ln era b ili t ie s a re w orth h oard in g.

I t 's t e m ptin g f o r a n i n te lli g en ce s e rv ic e t o fi nd w ay s t o s h ut d ow n a n a d vers a ry 's p ow er g rid o r h osp it a l s y ste m , o r t o h ack t r a ffi c l i g h ts i n a b ig c it y t o c a u se c h ao s. B ut t h at's a s u n eth ic a l a s s h ootin g o r t o rtu rin g t h e c iv ili a n s i n w ar. I t s h ou ld b e i lle g al t o d ev elo p s u ch w ea p on s, j u st a s i t i s t o p ro d u ce n erv e g as f o r m ili t a ry u se s. I n te lli g en ce a g en cie s s h ou ld b e l e g ally r e q u ir e d t o g iv e u p a n y c y b erw ea p on s t h at d on 't s p ecifi ca lly t a rg et t h e m ili t a ry c a p ab ili t ie s o f a d vers a ry s ta te s.

I t w ou ld b e n aiv e t o b eli e v e t h at w ou ld r u le o u t t h e u se o f s u ch c y b erw ea p on s. B ut i t w ill i m pro ve i n te lli g en ce s e rv ic e s' a cco u n ta b ili t y a n d, a t t h e v ery l e a st, f o rc e t h em t o t a k e b ette r c a re o f a n y d ark s tu ff t h at c o m es i n to t h eir h an ds. A s i t i s , i f t h ey h av e a p ie ce o f m alw are , i t 's h ig h ly l i k ely t h at e v en s m all- t im e c rim in als w ill h av e i t , t o o.

T his c o lu m n d oes n ot n ece ssa rily r e fl ect t h e o p in io n o f t h e e d it o ria l b oard o r B lo om berg L P a n d i t s o w ners .

T o c o n ta ct t h e a u th or o f t h is s to ry : L eo n id B ers h id sk y a t l b ers h id sk y@ blo om berg .n et T o c o n ta ct t h e e d it o r r e sp on sib le f o r t h is s to ry : T here se R ap h ael a t t r a p h ael4 @ blo om berg .n et